,,We komen een veld tekort, kleedkamers tekort. De jeugd moet thuis omkleden en thuis douchen. De accommodatie is verouderd. We komen hier zelf niet uit’’, zegt Jakob Boelens, voorzitter van voetbalclub Sportclub Lochem, gehuisvest op De Elze.
Sportpark De Elze werd in 1996 aan de westkant van Lochem aangelegd. Daarbij werd uitgegaan van 450 tot 500 leden bij de voetbalclub, zegt Boelens. Nu telt Sportclub Lochem er ruim 900.
,,Alles zit propvol. Dit kan echt niet meer. Vooral niet in een tijd waarin we onze mond vol hebben van meer bewegen.’’
Streep door plan
De gemeente Lochem maakte eind januari bekend dat de geplande aanpak van het sportpark niet doorgaat. Er zou een voetbalveld bij komen en een verharde ijsbaan worden aangelegd, die dus sneller opvriest. Bovendien zouden de accommodaties van clubs worden vernieuwd.
Wethouder Lex de Goede zette daar echter een streep door. Het plan is volgens hem niet betaalbaar. Bovendien gaat het Rijk bezuinigen op de bijdragen aan de gemeenten.
En er speelt nog iets anders.
Meer verouderde clubs
Meerdere verenigingen in Lochem lopen tegen dezelfde problemen aan als op sportpark De Elze: verouderde en niet-duurzame accommodaties, ruimtegebrek, hoge kosten voor onderhoud en de wens voor nieuwe velden.
‘Een mogelijke financiële investering vanuit de gemeente in sportpark De Elze betekent zeer vermoedelijk dat andere verenigingen ook bij de gemeente zullen aankloppen met een vergelijkbare vraag’, legt het college van burgemeester en wethouders uit.
Geen beleid
Hiervan schiet voetbalvoorzitter Boelens nog meer uit zijn slof. ,,Dat komt omdat de gemeente Lochem geen beleid heeft voor buitensportaccommodaties.’’
De verenigingen op De Elze dragen zelf de kosten voor het onderhoud van het sportpark. De gemeente is eigenaar van de grond.
,,In 1996 is er door de gemeente meebetaald aan de nieuwe accommodatie”, begint Boelens. ,,Voor aanleg van nieuwe velden hebben wij een paar keer subsidie gehad, maar dat was zeker niet kostendekkend. Terwijl in bijna alle omliggende plaatsen andere gemeenten de volledige kosten voor nieuwe velden op zich nemen.’’
,,Lochem doet geen klap voor sport’’, durft Boelens te stellen. ,,Er is jaarlijks 125.000 euro subsidie beschikbaar. Let wel: voor álle verenigingen in Lochem samen. Daarvan hebben wij een paar keer geld gehad, niet eens het volle pond, voor nieuwe velden. Als ik bij andere clubs kom en ik vertel dit, dan geloven ze me bijna niet.’’
Verbazing
De clubs voelen zich in hun verbazing gesteund door het rapport van de Hospitality Group. Dat bureau deed, in opdracht van de gemeente Lochem, onderzoek naar de mogelijkheden en haalbaarheid van de aanpak van sportpark De Elze.
Dit adviesbureau zegt in het rapport dat bij sporten als voetbal en atletiek de opstallen en het beheer vaak bij een gemeente liggen, ‘omdat de kosten daarvan te hoog zijn om door clubs zelf te worden gedragen’.
600 tot 800 woningen erbij
De clubs verwachten de komende jaren nog meer groei. ,,Er worden tussen de 600 en 800 woningen gebouwd in Lochem. Waar moeten al die mensen uit die huizen sporten? Ik hoor al jaren geroep dat het aantal kinderen in Lochem terugloopt, wij merken daar niks van. Bij de jongste jeugd zijn dit seizoen vier nieuwe teams begonnen.’’
Sportclub Lochem en de ijsclub hebben hun verontwaardiging richting de politiek op papier gezet.
Boelens hoopt op beweging. ,,De politiek heeft de mond vol van gezondheid en bewegen. Zet dat dan ook om in beleid! Mensen vitaal houden is uiterst belangrijk. Daarmee druk je structureel de zorgkosten. Daar zijn geen boeken over volgeschreven, maar hele bibliotheken. Maar Lochem doet geen klap.’’
Bron: De Stentor