• Fietsendieven actief op de Elze

In de afgelopen weken zijn er helaas meerdere fietsen bij Sportclub Lochem meegenomen door anderen dan de rechtmatige eigenaren. Let er dus op dat je je fiets goed op slot zet !

Hieronder enkele preventietips:

Tips om fietsdiefstal te voorkomen
Een gejatte fiets? Dat wil je niet! Gebruik deze basistips om je fiets veilig te stallen. Of het nu op straat is, bij je huis of in een fietsenstalling. Zo maak je het fietsendieven moeilijker om jouw fiets te stelen.

1. Gebruik altijd een 2e slot
Een fietsendief wil snel en makkelijk een fiets stelen. Dieven maken veel gebruik van een zogenoemde Poolse sleutel, waarme ze een ringslot zo openmaken. Een 2e slot om jouw fiets zal de dief meer tijd en moeite kosten en verkleint de kans op fietsdiefstal. Fietsendieven specialiseren zich vaak in 1 type slot. Gebruik daarom een combinatie van verschillende sloten zoals een ringslot, beugelslot of een kettingslot. Koop een ART-gecertificeerd slot.

2. Haal het extra slot door het frame én het voorwiel
Hoe moeilijker je het voor een fietsendief maakt, hoe kleiner de kans dat je fiets gestolen wordt. Als je je fiets alleen met je voorwiel vastzet, heb je nog steeds kans dat de rest van je fiets gestolen wordt. En dat je alleen een zielig voorwiel aantreft bij het fietsenrek. Haal het slot daarom door je frame en het voorwiel.

3. Zet je fiets vast aan een boom, paal of rek
Als je fiets vaststaat, kunnen dieven hem moeilijk optillen en in een busje meenemen. Zet je fiets daarom altijd vast aan de ‘wereld’. En onthoud: voor een dief maakt het niet uit of je maar 5 minuten in de supermarkt bent. In die tijd kan hij met gemak je fiets jatten. Leer het jezelf dus aan om je fiets altijd goed vast te zetten.

4. Zet je fiets binnen
Een fiets die binnen staat, wordt minder snel gestolen. Zet hem in een bewaakte stalling, schuur of berging. En gebruik natuurlijk een extra slot om het boeven nog moeilijker te maken.

5. Zet je fiets in het zicht
Heb je geen mogelijkheid om je fiets binnen te zetten? Zet hem dan op een plek in het zicht. Bijvoorbeeld tegenover een bushalte waar veel mensen komen. Dieven hebben er een hekel aan om bekeken te worden, dus zet juist dáár je fiets neer. Maar héle drukke plekken, zoals een station, zijn weer wel in trek bij dieven. Daar lopen mensen snel en gehaast langs en letten ze minder op. Kies er daarom op dit soort plekken voor om je fiets in de stalling te zetten.

6. Gebruik je ventiel
Zet je standaardslot (je ringslot) tussen de spaken waar ook je ventiel zit. Dan is het voor dieven vrijwel onmogelijk om je slot open te breken en je fiets intact te laten. Een fietsendief heeft niks aan een lekke band of kapotte fiets. Zit je slot dus bij het ventiel, dan heb je grote kans dat de dief jouw fiets overslaat.

7. Gebruik een sterk slot
Je koopt een fiets voor € 500 en een goedkoop slot voor € 5. Een beetje uit verhouding toch? Hoe meer moeite een dief moet doen om je slot te forceren, hoe kleiner de kans op fietsdiefstal. Schaf daarom een sterk, degelijk slot aan. Waar voldoet een goed slot aan?

8. Kenmerk je fiets
Elke fiets is uniek. De combinatie kleur, merk en framenummer geven jouw fiets DNA. Mocht je fiets onverhoopt toch gestolen zijn, dan kan de politie met deze kenmerken jouw fiets makkelijker terugvinden. Noteer daarom deze kenmerken van je fiets en bewaar deze goed. Het framenummer is opgebouwd uit 2 tot 4 letters, gevolgd door 7 cijfers.

9. Track & trace je fiets
Sommige e-bikes hebben al een ingebouwd track & trace-systeem. Is je fiets weg? Dan kun je hem makkelijk terugvinden met het GPS-signaal dat hiermee uitgezonden wordt. Voor dieven natuurlijk heel onaantrekkelijk: die willen niet opgespoord worden. En is je fiets toch gestolen, dan is er een grote kans dat hij weer gevonden wordt.

(bron: https://centrumfietsdiefstal.nl/)